П`ятниця, 29.03.2024, 07:15
Ви увійшли як Гость | Група "Гости"Вітаю Вас Гость | RSS

       Запорізька міська екологічна громадська організація

                             



Головна » 2007 » Листопад » 27 » Олег Сквірський: «Вирішити екологічні проблеми можна тільки в конструктивному діалозі»
19:07
Олег Сквірський: «Вирішити екологічні проблеми можна тільки в конструктивному діалозі»
Олег Сквірський, голова постійної комісії з питань екології та природокористування Запорізької обласної ради: «Вирішити екологічні проблеми можна тільки в конструктивному діалозі»

Сьогодні навколо будівництва полігону твердих побутових відходів у балці Партизанській, поблизу селища Верхня Хортиця, розгорнулася справжня словесна бійка. Громадські організації, влада, екологи кожен має власну думку з приводу «будувати чи не будувати». Олеже Михайловичу, якої точки зору дотримуєтесь Ви, як голова постійної комісії з питань екології та природокористування Запорізької облради,?


– Для того, що створювати щось нове, необхідно грамотно та ефективно експлуатувати те, що вже є. Сьогодні Запорізький міськвиконком та депутати міськради закрили існуючий полігон для побутових відходів, не обладнавши і не відкривши до цього нового. Це помилка номер №1. Адже закритий нині полігон можна було експлуатувати ще деякий час і проблем, які виникли сьогодні, можна було уникнути. Відносно суперечок, які виникають навколо доцільності спорудження сміттєвого полігону саме у цьому місці, можу сказати одне треба було ретельніше обирати місце для розташування нового звалища, дивитися з різних боків на проблему, шукати різні території для розташування полігону, обирати максимально безпечний з точки зору екології варіант. Так, територія в балці Партизанській зручна для швидкої доставки сміття, там не має проблем з ґрунтами, але не всі питання з’ясовані. Сьогодні, з одного боку почали виконувати рішення, а з іншого обласна рада і досі не дала дозвіл на відведення земельної ділянки для будівництва полігону, тому треба оперативно шукати альтернативну територію.

– А чи вирішить проблему утилізації сміття будівництво в Запоріжжі сміттєсортвальних ліній?

– Звісно, проект, започаткований запорізькою компанією «Ольф» та німецькою фірмою «REMONDIS», допоможе нам збільшувати потужності існуючих звалищ. Але це тільки перший крок.

– За останніх півроку ми спостерігаємося підвищення активності з боку екологічних організацій та влади: всі говорять про те, що промислове виробництво головний забруднювач атмосферного повітря. Але одночасно з цим, ми розуміємо, що запорізькі заводи це головні донору бюджету і ліквідувати або закрити підприємства це утопічна ідея. На вашу думку, яким чином сьогодні треба будувати діалог з промисловцями, щоб покращити екологію і не вдарити по виробництву?

– В цьому питанні немає темний плям. На кожному підприємстві є програми з модернізації виробництва та виконанню природоохоронних заходів. Якщо заводи будуть виконувати все згідно плану, то ми зможемо максимально швидко знизити ризики для здоров'я населення та мінімізувати техногенне навантаження в місті. Сьогодні ми вийшли на конструктивний діалог з підприємствами, підписуємо відповідні договори про співпрацю. В цих документах керівництво заводів розписує по пунктах що, коли і як вони виконають. Це пришвидшить вихід із кризового стану. Крім того, на наступній сесії облради ми плануємо прийняти документ, який допоможе відкорегувати існуючу Програму виходу Запоріжжя з екологічної кризи.

– Як на вашу думку, чи здатна робота екологічних громадських організацій пришвидшити цей процес?

– Громадські організації це інструмент для формування громадської думки у ставленні до забруднювачів. Ми постійно зустрічаємося з представниками екологічних об'єднань та вирішуємо важливі для міста питання. Взагалі, головне завдання громадських організацій консолідуватися і мати вплив на владу та підприємства.

– Ви дотримуєтесь точки зору, що одне лише збільшення розміру екологічних штрафів, які сьогодні сплачують запорізькі підприємства проблему не вирішать?

– Так, я, дійсно, так вважаю. Ті суми, які сьогодні сплачують підприємства-забруднювачі у вигляді штрафів чи будуть сплачувати у майбутньому, не дозволяють вирішити всі екологічні проблеми. Гроші потрібно вкладати в передові технології, треба оновлювати виробництво. А так можна без зупинок сплачувати штрафи, але запорізька екологія від цього краще не стане.

Ксенія Тюрікова



Категорія: Актуальне інтервью | Переглядів: 1595 | Додав: em
Всього коментарів: 1
0
1) Coralee (30.10.2011 06:34) [Материал]
I will be putting this dzazlnig insight to good use in no time.

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Меню сайту
Форма входу

Пошук
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0