П`ятниця, 19.04.2024, 21:50
Ви увійшли як Гость | Група "Гости"Вітаю Вас Гость | RSS

       Запорізька міська екологічна громадська організація

                             



Головна » 2007 » Листопад » 12 » Нарада з питань протидії неінфекційним захворюванням і травматизму в країнах Співдружності незалежних держав
21:12
Нарада з питань протидії неінфекційним захворюванням і травматизму в країнах Співдружності незалежних держав
30-31 жовтня 2007 р.
Москва, Російська Федерація
Заклик до дії

Регіональна Нарада з питань протидії неінфекційним захворюванням і травматизму (НІЗТ) у країнах Співдружності незалежних держав (СНД), організоване Європейським регіональним бюро Всесвітньої організації охорони здоров'я, Регіональним офісом Світового Банку Регіону Європи і Центральної Азії та Інститутом Світового Банку, було проведено в Москві 30-31 жовтня 2007 року.

У нараді взяли участь високопоставлені представники міністерств охорони здоров'я, фінансів, транспорту, а також члени парламентів України, Вірменії, Азербайджану, Бєларусі, Грузії, Казахстану, Киргизької Республіки, Молдови, Таджикистану, Туркменістану, Російської Федерації і Узбекистану.

Крім того, у роботі наради брали участь спостерігачі із країн Балтії, Монголії та Румунії, а також представники міжнародних агентств і організацій, що виступили як спонсори наради, включаючи Міністерство охорони здоров'я Об'єднаного королівства, Агентство суспільної охорони здоров'я Канади, Канадське агентство з міжнародного розвитку, Агентство міжнародного розвитку США, Центри з контролю та профілактики захворювань США, Ініціатива Блюмберга в галузі зниження споживання тютюну, Школа суспільної охорони здоров'я Блюмберга при Університеті Джона Хопкінса, Лондонська школа гігієни і тропічної медицини, Ініціатива «Північний вимір» в галузі суспільного здоров'я і соціального благополуччя, Євразійський медичний фонд, Міжнародний форум лідерів бізнесу Принца Уельського, Американський міжнародний союз охорони здоров'я, представники спеціалізованих журналів і засобів масової інформації. Грант Фонду Гейтса, розпорядником засобів якого виступив Світовий Банк, для поширення інформації про економічно ефективні втручання, включені до нещодавно опублікованої доповіді «Пріоритети в сфері контролю захворювань-2», також був використаний для співфінансування наради.

Конференція – це перший крок у створенні міжнародної ініціативи для протидії поширенню неінфекційних захворювань і травматизму в країнах Східної Європи і Центральної Азії.

Учасники конференції визнали, що

• У країнах СНД склалася серйозна і невідкладна ситуація, пов'язана з поширенням неінфекційних захворювань і травматизму, оскільки вони є основними причинами передчасної смертності, слабкого здоров'я населення та інвалідності.

• Жителі країн СНД живуть на 11 років менше, ніж жителі країн Європейського союзу, і в деяких державах ця тенденція не слабшає, а тільки підсилюється. В основному, такі розходження пояснюються набагато більше високою смертністю серед населення працездатного віку в країнах СНД у порівнянні із країнами Європейського союзу.

• Неінфекційні захворювання і травматизм пов'язані загальними факторами ризику, соціальними і культурними детермінантами, а також можливостями для проведення втручань. У деяких країнах СНД більше 60% випадків хвороб, вимірюваних індексом ДАЛІ (число років здорового життя, втрачених унаслідок хвороб, інвалідності та передчасною смертністю), доводиться на сім основних факторів ризику: високий кров'яний тиск, паління, алкоголізм, високий рівень холестерину в крові, надлишкову вагу, низька частка споживаних фруктів та овочів у структурі харчування, відсутність фізичного навантаження.

• Тютюнокуріння – основна причина передчасної смерті серед чоловіків у країнах СНД, на її частку приходиться більше чверті всіх смертей у працездатному віці. Частка курців серед жінок розглянутого регіону історично була набагато більше низкою, але ця рідкісна перевага стрімко зникає.

• У деяких більших країнах СНД зловживання алкоголем також є основним чинником передчасної смертності від неінфекційних захворювань і травматизму серед чоловіків. Більше однієї третини смертей відбувається з даної причини. Алкоголь – також основний фактор ризику інвалідизації та смертності серед молоді в Європі.

• Неінфекційні захворювання й травматизм уже призвели до виникнення значного тягаря для системи охорони здоров'я і системи соціального захисту через обумовлену ними передчасної смертність, захворюваність і інвалідність. У низці країн, наприклад, у Російській Федерації, більше половини витрат на охорону здоров'я пов'язані з неінфекційними захворюваннями і травматизмом. Витрати системи охорони здоров'я та ризик шпиталізацій, яких можна було б уникнути, різко підвищуються разом зі збільшенням кількості супутніх захворювань у міру старіння населення.

• Передчасна смертність, життя із хронічними захворюваннями та інвалідність створюють важкі економічні наслідки для сім'ї і суспільства. Роботодавці та суспільство несуть тягар відсутності на роботі через хвороби, зниження продуктивності праці та плинність кадрів. Сім'я і суспільство несуть тягар витрат, пов'язаних з наданням медичної допомоги, зниженням доходу, достроковим виходом на пенсію й підвищенням залежності від соціальної допомоги. Лікування не завжди може виявитися доступним фізично і економічно, а витрати на лікування можуть погіршити стан бідних сімей.

• Розподіл неінфекційних захворювань і травматизму і їхніх причин серед груп населення не є рівномірним, більше високий рівень зареєстрований серед бідного та соціально незахищеного населення.

• Зниження чисельності населення, спостережуване в деяких країнах СНД, обумовлене в значній мірі дуже низьким рівнем народжуваності й високим рівнем смертності, тільки збільшує економічний, фінансовий і соціальний тягар. Найбільш уразливою групою населення стають чоловіки, особливо в найбільш продуктивному віці. У ряді країн, наприклад, різниця в тривалості життя між чоловіками і жінками становить 14 років. Хоча в країнах СНД жінки живуть довше чоловіків, у них більше слабке здоров'я в порівнянні з жінками в країнах Європейського союзу. Наслідки цього для нагромадження людського капіталу та економічного розвитку доволі значні. Скорочення надмірної смертності серед дорослого населення могло б стати важливим фактором, що сприяє рішенню проблеми скорочення чисельності населення.

• Для вирішення проблеми неінфекційних захворювань і травматизму були розроблені економічно ефективні втручання на основі принципів доказової медицини, при цьому найбільш значним потенціалом володіють профілактичні заходи. Досвід інших країн світу переконливо підтверджує, що результатів можна досягти протягом декількох років, а не десятиліть. Тягар неінфекційних захворювань і травматизму можна знизити, запобігши їх впливу на стан здоров'я і тривалість життя.

• Багато політичних питань і рішення, що є детермінантами неінфекційних захворювань і травматизму, лежать у сфері відповідальності інших державних секторів (наприклад, транспорту, фінансів, сільського господарства, торгівлі). Системі охорони здоров'я необхідно підсилити свої можливості по усвідомленню таких зв'язків і залученням інших секторів для надання підтримки.

• Необхідно усунути інституціональні, культурні та фінансові бар'єри для того, щоб різні сектори працювали разом і переорієнтували свої дії, спрямувавши їх у потрібне русло.

• Необхідна політична воля на найвищому рівні, а також рішучі дії уряду для застосування накопиченого досвіду й апробації нових стратегій, що відповідають сформованим умовам. Найбільший ефект буде мати реалізація комплексної стратегії, що підтримує програми зміцнення здоров'я і профілактики захворювань на популяційному рівні, забезпечує цільову профілактичну роботу з особами із груп високого ризику, оптимізує охоплення населення ефективною і якісною медичною допомогою, при систематичній інтеграції політики і практичних дій з метою зниження нерівності в питаннях здоров'я.

Учасники конференції відзначили, що Європейська стратегія ВООЗ профілактики і боротьби з неінфекційними захворюваннями (http://www.euro.who.int/document/R89306.pdf) і Резолюція EUR/RC55/R9 по профілактиці травматизму в Європейському регіоні вже були схвалені країнами-членами Європейського регіонального бюро ВООЗ як рамкові документи, які стануть основою розширеної програми дій для протидії епідемії у всіх країнах СНД. Для забезпечення результативності дій вони повинні реалізовуватися у всіх країнах регіону.

Висновки учасників конференції

• Підвищення рівня поінформованості з проблеми на найвищому політичному рівні надзвичайно важливі для проведення відповідних дій, оскільки суспільство повинне створити умови для підтримки здоров'я з метою допомогти населенню зробити вибір на користь здорового способу життя.

• Уряд на всіх рівнях відповідає за розробку політики в сфері суспільної охорони здоров'я і проведення скоординованих дій у всіх відповідних секторах.

• Проблема боротьби з неінфекційними захворюваннями і травматизмом повинна зважуватися на основі міжсекторального підходу, НІЗ і травматизм роблять вплив не тільки на здоров'я населення, але й на економічний і соціальний розвиток. Система охорони здоров'я повинна відігравати ключову роль у вирішенні проблеми, але вона не здатна вирішити цю проблему самостійно.

• Варто спонукувати приватний сектор і громадянське суспільство ставати активними партнерами під час проведення відповідних дій.

• Профілактика ефективна протягом всього життя і повинна розглядатися як інвестиції в здоров'я та розвиток. Таким чином, необхідно зміцнити й розширити зусилля в галузі профілактики за допомогою реалізації ефективних програм профілактики захворювань на популяційному рівні, оскільки такі програми надзвичайно важливі для забезпечення результативності й життєздатності відповідних дій, а також включають міри в області первинної і вторинної профілактики НІЗ і травматизму.

• Діяльність служб системи охорони здоров'я повинна відповідати поставленій меті, вирішувати проблеми, пов'язані зі зниженням наявного тягаря хвороб, і підвищувати можливості для зміцнення здоров'я. Необхідно зміцнити потенціал системи охорони здоров'я для підвищення доступу населення до ранньої діагностики, якісної медичної допомоги і реабілітації, дотримуючись принципу безперервності надання допомоги. Також необхідно розширити можливості з ефективного залучення інших галузей та організації спільної роботи на основі міжсекторального принципу.

• Людям повинні бути надані можливості, що дозволяють їм зміцнювати своє здоров'я, ефективно взаємодіяти з медичними службами та брати активну участь у прийнятті рішень щодо лікування й контролю своєї хвороби.

• Підтримка позитивних соціальних і культурних норм і цінностей, а також здорового поведінки є найважливішим компонентом відповідних дій, а також необхідним доповненням до інвестицій, що полегшують вибір на користь здорового способу життя.

• Повинна бути посилена інформаційна підтримка стратегії боротьби з НІЗ і травматизмом. Особи, що приймають політичні рішення, повинні бути забезпечені інформацією про накопичений досвід в галузі профілактики і контролю НІЗТ і про епідеміологічні дані для прийняття обґрунтованих політичних рішень.

Підтримка відповідних дій на регіональному рівні

• Учасники конференції обговорили необхідність підвищення уваги до проблеми, а також збільшення ресурсів, необхідних для протидії розвитку епідемії неінфекційних захворювань і травматизму у своїх країнах.

• Також були обговорені пропозиції з активізації участі приватного сектору.

• Міжнародне співтовариство обіцяло підвищити рівень поінформованості з проблем неінфекційних захворювань і травматизму серед міжнародних організацій та інститутів суспільної охорони здоров'я і підтримати більше активні дії з профілактики і контролю неінфекційних захворювань і травматизму в країнах СНД.

Подальші кроки

• Створення міжнародного союзу для надання сприяння країнам СНД у боротьбі з неінфекційними захворюваннями і травматизмом, опираючись на існуючі процеси й структури.

• Розробка операційного плану, що визначає заходу для більше активної підтримки країн СHД з боку міжнародної спільноти на основі посилення співробітництва по реалізації спільних програм.

• Мобілізація технічних і фінансових ресурсів для надання сприяння країнам з розробки ефективних відповідних дій для вирішення проблеми неінфекційних захворювань і травматизму з опорою на існуючі стратегії та вже проведені дії, а також з розширення програм дій з використанням міжсекторального, комплексного та інтегрованого підходів.


Категорія: Еко-дайджест | Переглядів: 1809 | Додав: em
Всього коментарів: 1
0
1) Иван (14.11.2007 13:56) [Материал]
Согласен, что проблема наркомании и свободная уличная продажа алкогольных и табачных изделий являются основными экологическими проблемами современности. Нужно принимать действенные законы, решать эти проблемы на государственном уровне. Здоровье нации - это первоочередной приоритет!

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Меню сайту
Форма входу

Пошук
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0