П`ятниця, 26.04.2024, 13:32
Ви увійшли як Гость | Група "Гости"Вітаю Вас Гость | RSS

       Запорізька міська екологічна громадська організація

                             



Головна » 2007 » Грудень » 17 » Олександр Багін: «Екологічне рейтингування поліпшить імідж запорізьких підприємств!»
21:30
Олександр Багін: «Екологічне рейтингування поліпшить імідж запорізьких підприємств!»
Олександр Багін, голова Координаційної Ради Всеукраїнського екологічного Руху "Хортицький Форум": «Екологічне рейтингування поліпшить імідж запорізьких підприємств!»

– В Запоріжжі відбувся семінар "Екологічне рейтингування промислових підприємств Запоріжжя", головною метою якого організатори назвали презентацію інформаційно-екологічної методики PRIDE, яка допоможе скласти рейтинг екологічної безпеки і оприлюднити інформацію про стан екологічної безпеки у промисловості. Такий проект досить вдало реалізується у Львівській області. Олександр Сергійович, на вашу думку, наскільки реально втілити у життя такий проект в Запоріжжі?

– Насправді методика екологічного рейтингування або ранжирування, покликана не тільки виявляти, хто є найактивнішим забруднювачем. Ця методологія дає можливість оцінити за різними напрямками та критеріями природоохоронну діяльність підприємств, виявити, наскільки підприємства дійсно працюють. У Львівській області в рамках вищезазначеного проекту кожне підприємство оцінювалося за 15 критеріями. Експеримент проводився в межах всієї області. Дослідження вели, розбиваючи увесь промисловий актив регіону за галузями. В Запоріжжі обговорення з підприємствами питання відносно проведення аналогічного проекту в нашому місті довело, що керівники наших заводів готові брати участь в екологічному рейтингуванні, і, взагалі, відкриті до діалогу із суспільством.
Але треба, в першу чергу, провести адаптацію методології екологічного ранжирування для Запоріжжя, визначити критерії, за якими проект буде реалізовуватися в обласному центрі і створити експертну групу, що візьме на контроль всі робочі питання. Як тільки всі ці питання будуть вирішенні, ми зможемо сміливо сказати, що Запоріжжя готове до такого важливого екологічного експерименту.

– Чи є загроза того, що запорізькі підприємства відмовляться брати участь в екологічному ранжируванні?

– Не всі підприємства чітко і правильно оцінюють ефективність власної політики у природоохоронній роботі. Коли ж оцінки їхньої діяльності проводиться збоку, незалежними структурами, вони відразу бачать всі здобутки або недопрацювання. Крім того, екологічне рейтингування – це серйозний іміджевий фактор для кожного підприємства. З одного боку, суспільство бачить, що забруднювачі регіону працюють над виконанням природоохоронних заходів. Адже коли представники промисловості публічно визнають ту шкоду, яку вони своєю діяльністю завдають навколишньому середовищу і відразу ж роблять кроки для вирішення цієї проблеми, громадськість починає ставитися до потенційних забруднювачів з розумінням. Отже, реалізація проекту екологічного рейтингування для нашого міста буде доволі корисною. Ми, звісно, не отримаємо чітких даних, хто і наскільки серйозно забруднює довкілля, але в то же час ми отримаємо реально картину, які підприємства дійсно працюють в напрямку поліпшення екологічної ситуації в регіоні.

– За минулий рік в області відбулося справжнє відродження екологічного руху. Десятки екологічних організацій нагадали про себе. Підвищилася активність підприємств. З чим це пов’язане?

– Складно сказати, чому сьогодні відбувся такий потужний крок вперед. Є декілька версій. Налагодити зворотній зв'язок з керівництвом промислових підприємств ми змогли, в першу чергу, завдяки увазі Cвітового банку до екологічної проблеми. А завдяки підтримки громади та екологічних активістів, ми вже сьогодні вийшли на якісно новий рівень спілкування: нам вдається вирішувати актуальні екологічні проблеми і розробляти цікаві пропозиції з поліпшення екології, ведучи тільки толерантну і виважену дискусію.

– Сьогодні всі говорять про те, що підвищення екологічних штрафів змусить підприємства зменшити обсяги викидів. Але, паралельно з цим, існує думка, що такі радикальні кроки не вирішать проблеми…

– В будь-якому разі, підвищення штрафів дисциплінує підприємства. Це ефективний економічний механізм впливу. Чим більше сума штрафів, тим більше вірогідність того, що заводи почнуть оперативніше звертати увагу на зменшення обсягів своїх викидів. Виникає питання: платити гроші за шкоду чи займатися модернізацією виробництва. А сьогодні вартість одиниці викидів – доволі смішна. Не змінюючи її, ми не зможемо мотивувати підприємства працювати над вдосконаленням механізму зменшення викидів.

– Чому, на вашу думку, ідея екологічного моніторингу в нашій області, так і не отримала свого логічного продовження?

– Можливо, це пов’язано з відсутністю належного фінансування. Можливо, проблема полягає в неефективній системі управління реалізацією цього проекту. Шукати причини можна дуже довго, але відомо, що поки суспільство не піднімає галас з цього приводу, проблема має всі шанси «застигнути» і не вирішуватися. Думаю, що в найближчий час за це питання візьметься Громадська рада при Держуправлінні охорони навколишнього природного середовища в Запорізькій області, що відновила свою роботу і обрала нового керівника.
Ксенія Тюрікова


Категорія: Актуальне інтервью | Переглядів: 1373 | Додав: em
Всього коментарів: 1
0
1) Бирюков (19.02.2009 16:14) [Материал]
поддерживаю тему

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Меню сайту
Форма входу

Пошук
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0