Вівторок, 23.04.2024, 08:06
Ви увійшли як Гость | Група "Гости"Вітаю Вас Гость | RSS

       Запорізька міська екологічна громадська організація

                             



Головна » 2014 » Січень » 13 » Вчителі закликають враховувати стан здоров'я учнів у реалізації державного освітнього стандарту - ВІДЕО
10:34
Вчителі закликають враховувати стан здоров'я учнів у реалізації державного освітнього стандарту - ВІДЕО
Всесвітньою організацією охорони здоров'я поняття здоров'я визначається як стан повного фізичного, духовного і соціального благополуччя.

Про це, зокрема, виступаючи на педраді, нагадала вчитель Запорізької школи-комплексу №19, на базі якої працює ДЮЕО "Республіка Мрія" та розвивається ГО "Мама-86-Запоріжжя",  Ірина  ГОРСЬКА.

За її словами, паспорти здоров'я кожного учня, які традиційно ведуться в школі-комплексі, максимально відображають показники ВООЗ. Це дозволяє вчителям бути обізнаними щодо фізичних і психологічних можливостей дітей у процесі розподілу навчальних навантажень.

З іншого боку, в контексті обговорюваного в ході педради питання про забезпечення наступності формування компетентнісно-освіченої особистості через державний освітній стандарт, на думку педагога, важливо звернути увагу на реальний стан зі здоров'ям нинішнього покоління дітей, і задуматися наскільки вимоги Міністерства освіти і науки та творчі устремління самих вчителів відповідають такому положенню.

Фрагмент виступу Ірини Горської :

Категорія: Оперативна інфо | Переглядів: 524 | Додав: mech | Теги: МАМА-86-Запоріжжя, дети, здоровье
Всього коментарів: 1
0
1) Добавил: mech (13.01.2014 10:39) [Материал]
Даний матеріал прокоментувала заступник директора Інституту соціальної та політичної психології Націоанальної академії педагогічних наук України - Любов Найдьонова.
У себе на Фейсбуці вона написала:
"Колеги! Я повністю згідна, здоров'я дітей - величезний виклик системі освіти. І якщо тілесний компонент (фізичне здоров'я) ми ще якось моніторимо (хоча б через усвідомлення насідків - діагнози в медичних картках), то соцільне і психологічне часто залишаються на такому задньому фоні, що і не видно. Я хочу наголосити, що дуже часто єдиним підходом для збереження здоров'я бачиться зменшення навантаження. На рівні деіндивідуалізованого підходу до маси учнів - це здається єдиним шляхом. А насправді потрібно гармонійне навантаження, відповідне індивідуальному стану здоров'я дитини. Тому що зниження навантаження системно веде до зниження здоров'я. Перенавантаження теж веде до підриву ресурсів організму. Але дозоване короткочасове навіть сильне навантаження тренує. Людина вся - це ритм навантаження - відпочинок. Ми не вчимо дитину відчувати себе, свій організм, який насправді - самоорганізована система і дає нам сигнали. Ми не вчимо відчувати задоволення від втоми - коли справу зроблено. Зламано традицію відпочинку, який гармонізує зняття навантаження. От народні танці для прикладу - всі рухи - знімають навантаження м'язів, що втомилися від фізичної праці. А психологічне здоров'я потребує розмаїття емоцій, включення, напруження, радості, суму, долання негараздів. Позитивні емоції лікують фізичне тіло. Соціальна активність дає позитивні емоції. Я впевнена, що проблема здоров'я не в навантаженні, а в деіндивідуалізації, пригніченні спонтанності, втраті діалогу з організмом."

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Меню сайту
Форма входу

Пошук
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0