П`ятниця, 19.04.2024, 10:08
Ви увійшли як Гость | Група "Гости"Вітаю Вас Гость | RSS

       Запорізька міська екологічна громадська організація

                             



Головна » 2007 » Листопад » 3 » Новий полігон врятує від екологічного лиха
13:49
Новий полігон врятує від екологічного лиха
Не припиняються суперечки навколо будівництва нового сміттєвого полігона в балці Партизанській, що розташована на Верхній Хортиці поблизу Запорізького дуба

Міська влада як і раніше, переконує депутатів обласної ради та екологічних активістів, що це ідеальна ділянка для створення нового звалища. Для того, щоб викласти свої міркування, з журналістами зустрівся директор КП «Комунсантрансекологія» Андрій Козак.

– Полігон твердих побутових відходів №2 вже вичерпав свої можливості, сміття з Лівого берега звозять на полігон у селищі Леваневського, єдиний на сьогодні в місті. Ми розглянули всі ділянки землі, розташовані на Правому березі, але жодна не підходить. При виборі земельної ділянки в балці Партизанській, площею 18 гектарів, місто одержало узгодження 12-ти найважливіших інстанцій. На цій території немає ґрунтових вод, а тому вона ідеально підходить для створення полігона.

– Що ви плануєте побудувати на цій ділянці ?


– Таких полігонів в Україні іще немає. Цей – проект на рівні європейських стандартів. Однак, йому треба буде пройти експертизу в Міністерстві екології та Міністерстві промисловості.
Ми говоримо про сучасний полігон, де буде здійснюватися переробка та утилізація твердих побутових відходів. Ми плануємо відбирати вторинну сировину, що придатна для вторинної переробки – скло, пластик, поліетилен, папір. Із цих відходів ми будемо одержувати скляні й пет-пляшки, метал.
Будемо співпрацювати з абразивним комбінатом, – для виробництва абразивів їм підійде наше скло, з ВАТ «Запоріжсталь», «ЗАлК», картонними фабриками. Виробництво вторинної сировини дозволить стримувати зростання тарифів на вивіз сміття. А все, що буде непридатним для вторинної переробки, – буде поховано на полігоні.


– Хто фінансує такий масштабний проект?

– Проектування полігону відбувається за рахунок оборотних коштів підприємства КП «Комунсантрансекологія» та міського бюджету. Зараз ми створюємо спільне підприємство з німецькою фірмою «Remondis», що буде будувати полігон і лінію для сортування сміття.

– Із чим конкретно не згодні депутати обласної ради, чому не дають погодження на виділення земельної ділянки і створення полігону?

– Від депутатів облради необхідна згода на відведення землі під полігон твердих побутових відходів. Ми показали їм спірну ділянку: вони самі переконалися, що смітник там вже існує – створили його жителі прилеглих будинків. Через п'ять років на цьому місці буде найбільше сміттєве звалище в місті. Ми ж пропонуємо побудувати цивілізований полігон за європейськими нормами і стандартами. Депутати обласної ради чомусь забувають, що полігон у Партизанській балці створюється також для жителів Запорозького району.

– Яку компенсацію за сусідство зі смітником одержать місцеві жителі?

– Вже одержали. У цілому – більше мільйона гривень. 500 тисяч ми перерахували лікарні селищної ради Сонячного і ще 500 тисяч – на соціальні програми Запорізького району. Ще 380 тисяч гривень виплатимо як компенсацію за втрату сільськогосподарських угідь.
Сьогодні місцевим жителям потрібно побоюватися іншого: той смітник, що уже утворився в балці Партизанській, носить статус стихійного, тут вже не один раз були пожежі. – Правильне поховання сміття – основа безпеки. Сучасний полігон буде повністю огороджений і освітлений вночі. До того ж, на полігоні передбачається серйозна охорона. На краю полігона, розташованого ближче до будинків, будуть господарсько-побутові приміщення і сортувальна лінія.

Ксенія Тюрикова



Категорія: Актуальне інтервью | Переглядів: 3410 | Додав: em
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Меню сайту
Форма входу

Пошук
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0