Проблеми гiгiєни водопостачання зачiпають iнтереси дуже великого кола людей. Ця особливiсть визначається, передусім, тiєю роллю, що вода відіграє як незаперечний чинник оптимального перебігу фізіологічних процесів в організмі людини. У середньому тiло людини на 65% складається з води. При цьому встановлено, що чим бiльш зрiлий органiзм, тим менше у ньому води.
Порiвняно невеликий дефiцит води в органiзмi може призвести до виникнення серйозних зрушень у стані здоров’я. Так, при втратi до 10% води вiдмiчаються рiзка слабкість, підвищена тривожнiсть, тремор кiнцiвок і цiлий ряд iнших патологiчних явищ. А втрата 20-22% води несумiсна з життям, насамперед тому, що процеси травлення, обмiну та синтезу речовин можуть відбуватися лише у водному середовищi. У той же час, не зважаючи на винятково велику фiзiологiчну роль води, її витрати для задоволення питних потреб людини порiвняно незначні. Зокрема, в умовах помiрного клiмату, при вiдсутностi фiзичних навантажень людина втрачає, а отже, повинна споживати 1,5 л води на добу Серед основних гігієнічних вимог, що пред’являються до питної води, слiд відзначити наступні: – Вода повинна мати бездоганні органолептичні та фізичні якості; – Вода повинна мати оптимальний хімічний склад; – Вода не повинна погіршувати біологічну цінність їжі; – Вода не повинна бути твердою; – Вода не повинна вміщувати радіоактивні та токсичні хімічні речовини (не більше ГДК та ГДР); – Вода не повинна вміщувати патогенні мікроорганізми. Якi ж захворювання можуть виникати внаслідок споживання недоброякісної води? Серед них можна виділити: – Інфекційні хвороби бактеріальної природи (доведена можливість передачі через воду таких кишкових iнфекцiй, як холера, черевний тиф, сальмонельоз, дизентерія, паратифи, а також бруцельоз, лептоспiроз, псевдотуберкульоз, чума та туляремія); – Вірусні захворювання (через воду можуть передаватися такі вiрусні захворювання, як вiрусний гепатит (A), поліомієліт, адено-, рео- та ентеровiруснi інфекції); – Протозойні інфекції (до їх числа, в першу чергу, відносять балантадiоз та амебну дизентерію); – Гельмінтози (вода – один з провідних факторiв у патогенезi виникнення таких гельмiнтозів, як аскаридоз, дифiлоботрiоз, шистосомоз, лямблiоз, анкiлостомідоз тощо); – Захворювання, що зумовлені хімічним складом води. До цієї групи відносяться: 1) захворювання, що виникають внаслідок споживання води, яка має високу або, навпаки, низьку твердість (висока твердiсть води зумовлює виникнення так званих «кам’яних захворювань» (сечокам’яна, нирковокам’яна, жовчокам’яна хвороби), а також подагри, натомість вода з низькою твердiстю сприяє виникненню сердцево-судинних захворювань та розвитку остеопоротичних змiн у кiстковій системi); 2) захворювання, зумовлені високим вмістом у воді речовин азотного походження (цiаноз, явища дихальної та серцевої недостатності, водно-нітратна метгемоглобінемія); 3) біогеохімічні ендемії (флюороз, карієс, молiбденовий артрит, борний ентерит) тощо.
Ксенія Тюрикова
|