П`ятниця, 19.04.2024, 18:00
Ви увійшли як Гость | Група "Гости"Вітаю Вас Гость | RSS

       Запорізька міська екологічна громадська організація

                             



Головна » 2007 » Вересень » 21 » У Запоріжжі стартувала реалізація методології оцінки ризику
16:14
У Запоріжжі стартувала реалізація методології оцінки ризику
З 2003 року по 2006 в рамках Американо-української угоди між Американською Агенцією з охорони довкілля та Міністром охорони навколишнього природного середовища України, у Запоріжжі втілювався пілотний проект щодо використання методології оцінки ризику для налагодження більш ефективної природоохоронної діяльності та зменшення ризику для здоров'я населення від промислового забруднення при найменших витратах. Подальші кроки з впровадження методів оцінки ризиків для населення обговорювали під час засідання робочої групи в Запорізькому міськвиконкому.

За словами експерта Центру медико-екологічних проблем та оцінок ризику Олега Картавцева, ситуація з промисловими викидами в Запоріжжі вже наблизилася до критичної. Найбільш небезпечними районами міста, за результатами дослідження, можна вважати Жовтневий, Орджонікідзевський та Заводський. Стан атмосферного повітря дозволяє говорити навіть про негайне переселення мешканців районів на більш безпечну територію. Але на думку мера Запоріжжя Євгена Карташова, до таких радикальних кроків ні міська влада, ні громада місті ще не готові, тому сьогодні треба практикувати більш реалістичні підходи, наприклад: давати дозвіл на будівництво в більш-менш безпечних екологічних районах міста та розвивати потужне інформування запоріжців відносно реального стану екології. «Перенести підприємства ми не можемо, як і житлові квартали. Колись влада зробила переселила жителів міста в Хортицький район, – тепер ми не знаємо, як перевозити людей з одного берега на іншій, з роботи й додому, – підкреслив міський голова. – Єдиний вихід – зобов'язати підприємства менше диміти й планувати майбутню забудову й розвиток інфраструктури з мінімальними ризиками для здоров'я городян. Не менш важливе завдання для міської влади, – озеленення міста, розширення «легенів», будівництво нових парків і скверів».

Представники галузі охорони здоров'я дотримуються дещо іншої позиції. На їх думку, якщо перенести виробництво за межу міста фактично неможливо, треба працювати над зміцненням імунітету і профілактикою захворювань системи кровообігу та легень, а також онкологічних захворювань. «Нажаль, Запорізька область – єдина в Україні, що не має діагностичного центру, але ми повинні шукати кошти для заснування цього медичного закладу», – заявила начальник міського управління охорони здоров'я Надія Севальнєва.

Підбиваючи підсумки, члени робочої групи вирішили продовжувати реалізацію методології оцінки ризику в Запоріжжі, але паралельно з цим, шукати кошти на реальне виконання рекомендацій спеціалістів-екологів.

Категорія: Оперативна інфо | Переглядів: 958 | Додав: em
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Меню сайту
Форма входу

Пошук
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0