П`ятниця, 19.04.2024, 12:30
Ви увійшли як Гость | Група "Гости"Вітаю Вас Гость | RSS

       Запорізька міська екологічна громадська організація

                             



Головна » 2007 » Вересень » 17 » Ігор Бройде: «Ми не вирішимо екологічні проблеми, якщо будемо йти стінка на стінку!»
16:46
Ігор Бройде: «Ми не вирішимо екологічні проблеми, якщо будемо йти стінка на стінку!»
Складну екологічну ситуацію Запоріжжя сьогодні обговорюють на всіх рівнях влади. Зустрічі з громадськістю і представниками промислових підприємств, дискусії в депутатському корпусі, візити до обласного центру представників Міністерства охорони навколишнього середовища – докази того, що Запоріжжя дійсно потребує оперативної допомоги. Беручи до уваги всі ці аспекти, чи варто очікувати на екологічну революцію в місті – з таким питанням ми звернулися до начальника міського управління з питань екології Ігоря Бройде.

 – Яку оцінку ви можете дати проведенню в Запоріжжя дводенних громадських слухань на тему складної екологічної ситуації? Чи дійсно діалог є ключовою проблемою сьогодні?

– Суспільні слухання нам потрібні, але з мого погляду останні не були добре підготовлені. Є маса недоробок: наприклад, відповідно до закону, щоб залучити максимум зацікавлених особ, слухання анонсуються за місяць на шпальтах друкованої преси. Організатори заходу цього не зробили.
Ми повинні шукати золоту середину між розвитком промисловості й забезпеченням нормальних умов проживання для людей. Йти стінка на стінку - вже не вихід. Потрібний цивілізований діалог. Людям треба пояснювати, який реальний стан екології й що можуть дати природоохоронні заходи, які намагаються виконати підприємства.

– На останній сесії Запорізької міської ради депутати прийняли звернення до центральної влади й промпідприємств регіону. У Києва депутати попросили залишати на місцях більше грошей для вирішення екологічних проблем, у керівників заводів – виконувати в строки природоохоронні заходи. На яку відповідь ви очікуєте?

– Чи почує нас Київ, в першу чергу залежить від того, наскільки зможе згрупуватися громадськість і влада. Якщо це буде єдиний фронт, тоді ми зможемо домогтися уваги центра. Але, якщо це залишиться ініціативою тільки влади, без участі активних груп населення, то це вже набагато складніше. Адже за останні десять років Київ щорічно відвойовував собі додаткові преференції, забирав гроші й поступово перенаправляв фінансові потоки до центрального бюджету. На жаль, на територію Запорізької області й сьогодні, у порівнянні з тим, скільки заводи відраховують у центр, потрапляють копійки.
Що стосується перенесення строків. Підприємства повинні забезпечувати виконання всіх заходів. Тут наша позиція незмінна. У кожному разі, перше завдання для керівництва заводів – вкладати свої кошти, або шукати джерела фінансування для виконання поставлених завдань. Крім того, підприємства повинні вирішити й соціальні питання запорожців: профінансувати програми по створенню в місті діагностичного центра із профілактики захворювань, оздоровчі програми для дітей. Тоді жителі б відчули реальні дії. Щоб домогтися цього, нам треба укладати із промисловцями соціальні договори.

– Торік дуже активно говорили про екологічний моніторинг, що, за словами експертів, значно поліпшить контроль викидів промислових підприємств. Але сьогодні про цей проект забули. Виникли складнощі?

– На мою думку, ми просто обрали не той шлях. Коли йшла розмова про створення «пілотного» проекту, те не потрібно було витрачати гроші на розробку концепцій. На підготовку проектів віддали біля півмільйона гривень! За ці ж гроші можна було на прикладі одного джерела забруднення реалізувати систему екологічного моніторингу, і опісля вивчати головні плюси й мінуси. Але, а поки гроші йдуть лише в папери ...

– Інститут ім. Марзеєва вперше в Україні провів на території Запорізької області наукові дослідження з оцінки ризику для здоров'я населення від викидів шкідливих речовин ...

–- Це був дуже потужний поштовх. Київські вчені обстежили кожне підприємство. Ми одержали конкретні цифри, які демонструють пріоритетність впливу шкідливих речовин. І вже сьогодні за результатами проведеного експерименту, Міністерством охорони здоров'я прийнята методика з оцінки ризику для здоров'я населення від забруднення атмосферного повітря. Є навіть нормативний документ, яким можна користуватися. Наступний крок - це керування ризиками. Днями відбудеться засідання робочої групи при міському голові по оцінці ризиків за участі представників Світового банку, фахівців інституту ім. Марзеєва. Будуть обговорюватись заходи, завдяки яким можна знизити навантаження на здоров'я людини. За результатами ми зможемо відкоригувати міську програму щодо виходу з екологічної кризи, визначитись із пріоритетністю природоохоронних заходів.

– Але викиди промислових підприємств – це не єдине джерело шкідливих речовин. Ми забуваємо про автотранспортні викиди.

– У нас вже є підписаний договір з інститутом ім. Марзеєва. В грудні ми одержимо перші результати з оцінки ризику від викидів автотранспорту. Потім ми зможемо зрівняти, що нам дає промисловість, а що транспорт. Знизити вплив транспортних викидів можна, відкоригувавши потоки транспорту в годину пік. Крім того, ми обговоримо можливість переходу на більше безпечне для екології паливо.

Ксенія Тюрікова



Категорія: Актуальне інтервью | Переглядів: 2013 | Додав: em
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Меню сайту
Форма входу

Пошук
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0