П`ятниця, 29.03.2024, 14:58
Ви увійшли як Гость | Група "Гости"Вітаю Вас Гость | RSS

       Запорізька міська екологічна громадська організація

                             



Екологічна ситуація та управління ризиком

Головна » 2007 » Серпень » 29 » Основними забруднювачами водних об’єктів у місті Запоріжжя є Запорізьке КП “Водоканал” та інші об’єкти житлово-комунальної сфери
15:09
Основними забруднювачами водних об’єктів у місті Запоріжжя є Запорізьке КП “Водоканал” та інші об’єкти житлово-комунальної сфери
«Програмою виходу з екологічної кризи м. Запоріжжя на період 2001-2010 р.р.» підприємству ВАТ “Запорізький виробничий алюмінієвий комбінат” заплановано виконання заходу з охорони повітря - «Реконструкція газоочисних споруд руднотермічних печей кремнію № 1, № 2 з будівництвом рукавних фільтрів типу ФРІР» з терміном виконання – 2006 рік. У 2006 р. підприємством фактично освоєно – 690,0 тис. грн.; будівельна готовність на 01.01.2007 р. становить 76 %. Очікуване зниження викидів забруднюючих речовин в атмосферу 190 т/рік. В 2006 р. печі РТП № 1 та РТП № 2 законсервовані.


Впродовж 2006 року Держуправлінням були нараховані збитки за наднормативні викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря в розмірі 9,581 млн. грн. ВАТ «Запоріжсталь» у зв’язку з невиконанням заходів з охорони повітря, запланованих «Програмою виходу з екологічної кризи м. Запоріжжя на період 2001-2010 р.р.» на 2005 р.

З грудня 2005 р. було відновлено роботу постів спостереження за забрудненням (ПСЗ) довкілля Запорізького обласного центру з гідрометеорології. Запоріжжя – єдине місто в області, де проводяться дослідження стану атмосферного повітря. Дані Запорізького обласного центру з гідрометеорології про середні та максимально-разові концентрації забруднюючих речовин в атмосферному повітрі м. Запоріжжя, які визначені за даними спостережень ПСЗ за 2006 р. наведені у таблиці (табл. 3.8).

Протягом 2006 року на 7 пунктах системи спостереження та лабораторного контролю (ССЛК) Запорізького обласного центру з гідрометеорології вчасно та якісно проводились спостереження за потужністю експозиційної дози гамавипромінювання. Рівень радіації не перевищував природний фон і змінювався від 8 до 16 мкр/год.
Водні ресурси

Основними забруднювачами водних об’єктів у місті Запоріжжя є Запорізьке КП “Водоканал” та інші об’єкти житлово-комунальної сфери, а також підприємства металургійного комплексу, що скидають стічні води через об’єднаний шламонакопичувач у б. Капустяній.

Скид забруднених зворотних вод до водних об’єктів у 2006 році скоротився на 6,98 млн. м3 обсяг за рахунок зменшення скиду забруднених зворотних вод КП «Водоканал».

Дещо (на 2,0 млн. м3) скоротився скид забруднених стічних вод підприємствами металургійного комплексу м. Запоріжжя. Вони, як і в попередні роки, залишаються найбільшими забруднювачами водних об’єктів.
Основними складовими забруднення в стічних водах були: зважені речовини, хлориди, сульфати, фосфати, азот амонійний, нітрати, нітрити, нафтопродукти, БСК повне, роданіди, феноли, фториди, магній, кальцій, натрій, мідь, хром 6+, нікель, цинк.

Значне погіршення якості води р. Дніпро за мікробіологічними показниками (17,9%) зумовлене скидом забруднених стічних вод в межах м. Запоріжжя внаслідок виникнення аварійних ситуацій на каналізаційних насосних станціях і мережах.
Особливу тривогу викликає стан справ на ЦОС-1 Запорізького КП "Водоканал".

В зв'язку з проведенням І фази робіт з розширення та реконструкції центральних очисних споруд лівобережної частини м. Запоріжжя (ЦОС-1) до потужності 280 тис. мз/добу з вересня 2002 року виведені з експлуатації окремі технологічні ланки діючих споруд (50 % потужностей споруд). Вміст забруднюючих речовин в зворотних водах в порівнянні з якістю води до початку робіт з реконструкції та розширення суттєво підвищився. Станом на 01.01.2007 будівельна готовність об’єкту складає 49,7 %.
Порівняно з 2005 роком скоротилося число аварійних зупинок каналізаційних насосних станцій та поривів каналізаційних мереж Запорізького КП "Водоканал".

В 2006 році по Запорізькому КП "Водоканал" Держуправлінням зафіксовано 8 зупинок каналізаційних насосних станцій (в 2005 році - 15), з яких 4 планових для виконання технологічних та попереджувальних заходів і 4 внаслідок аварійних втрат з напірного колектору КНС-23. Загальний об’єм неочищених стічних вод, скинутих в р. Дніпро у зв'язку з поривами напірних каналізаційних колекторів і аварійними зупинками КНС-23, склав 14,21 тис.м3.
Невиконання в установлений термін заходу щодо спорудження насосної станції по перехопленню та повторному використанню дренажних та стічних вод з-під шлакових відвалів ВАТ "Запоріжсталь" та ВАТ "Запорізький завод феросплавів" привело до наднормативного скиду забруднюючих речовин (сульфідів) по балці Маркусовій в Дніпро. Загальний обсяг скинутих забруднених стічних вод в 2006 році склав 3,81 млн. м3. Підраховано збитки, заподіяні державі, наднормативним скидом забруднюючих речовин, які склали 19,517 тис. грн.

Таблица


Категорія: Вода | Переглядів: 655 | Додав: em
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Меню сайту
Форма входу

Пошук
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0