П`ятниця, 29.03.2024, 15:15
Ви увійшли як Гость | Група "Гости"Вітаю Вас Гость | RSS

       Запорізька міська екологічна громадська організація

                             



Головна » 2007 » Грудень » 7 » Росте заклопотаність у зв'язку з ризиками для здоров'я, створюваними зміною клімату
21:06
Росте заклопотаність у зв'язку з ризиками для здоров'я, створюваними зміною клімату
Повені, теплові хвилі і розповсюджувані комахами захворювання загрожують світовій охороні здоров'я
Ризик, створюваний для здоров'я жителів різних країн повенями, тепловими хвилями і посухами, що виникають у результаті зміни клімату, стає головною турботою міжнародних організацій охорони здоров'я і посадових осіб в усім світі.
Як очікується, підвищення температур буде супроводжуватися різноманітними проблемами для здоров'я по всьому світі, особливо в країнах, що розвиваються. Про це говориться в документі за назвою "Зміна клімату – 2007: вплив, адаптація й уразливість" – другої частини четвертої аналітичної доповіді Міжурядової комісії зі зміни клімату.
"На здоров'я окремих осіб впливає загальне здоров'я людей, тварин і навколишнього середовища, – заявила доктор Джулі Гербердінг, директор американських Центрів контролю і профілактики захворювань, виступаючи 23 жовтня в сенатському Комітеті з навколишнього середовища і суспільних робіт. – На здоров'я населення у світовому масштабі впливають багато тенденцій усередині цієї великої взаємозалежної екосистеми, у тому числі – зміна клімату".
У той же день у Женеві Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) оголосила, що головною темою Всесвітнього дня здоров'я, що буде відзначатися 7 квітня 2008 року, стане "захист здоров'я від зміни клімату".
"Нам необхідно відвести питанню здоров'я населення центральне місце на порядку денному зі змін клімату, – вказала у своїй заяві генеральний директор ВООЗ доктор Маргарет Чан. – Це містить у собі мобілізацію урядів і всіх зацікавлених осіб на співробітництво в справі зміцнення нагляду і боротьби з інфекційними захворюваннями, безпечного використання зменшуваних водних ресурсів і забезпечення здоров'я населення в надзвичайних ситуаціях".

ГЛОБАЛЬНЕ ПОТЕПЛЕННЯ
"Потеплення кліматичної системи очевидно", – говориться в резюме для керівників, опублікованому 1 лютого Міжурядовою комісією зі зміни клімату. Найбільшою мірою потеплення за останні 50 років, "швидше за все, зумовлене ростом концентрацій парникових газів", а джерелом цих газів, "по всій імовірності", є діяльність людини, зазначила комісія.
У доповіді робиться висновок, як зазначено, із упевненістю приблизно на 90 відсотків, що швидка зміна клімату останнім часом відбувається внаслідок підвищення глобальної концентрації в атмосфері парникових газів – двоокису вуглецю, метану і закису азоту, що, імовірно, утворяться за рахунок викидів при використанні викопних видів палива людиною.
З'являється усе більше доказів того, що у відповідь на потеплення відбуваються виразні, фізично послідовні зміни. До них належать підвищення середньосвітової температури повітря і температур в атмосфері над поверхнею, підвищення температури води на поверхні океану і на його глибині, велике танення снігів, зменшення довжини і товщини морської криги в Арктиці, зменшення довжини великих і малих льодовиків і підйом середньосвітового рівня моря.
На землі подібні зміни клімату можуть збільшити частоту й інтенсивність таких природних явищ, як теплові хвилі, повені, посухи і бури, що безпосередньо впливають на здоров'я мільйонів людей.

КЛІМАТ І ЗДОРОВ'Я
За даними Міжурядової комісії зі зміни клімату, здоров'я піддається ризикові внаслідок ряду кліматичних факторів. Зокрема, зростає число випадків недоїдання і похідних від того розладів; смертності й травматизму в результаті теплових хвиль, повеней, бур, пожеж і посух; шлунково-кишкових захворювань; змін у розподілі деяких переносників інфекційних захворювань (комах, кліщів).
"ВООЗ здійснює якісний аналіз і кількісну оцінку ризику для здоров'я, створюваного зміною клімату, – вказав у письмовому повідомленні для сенатського комітету доктор Девід Хайманн, помічник генерального директора з інфекційних захворювань. – Організація робить висновок, що погрози здоров'ю, створювані зміною клімату, значні, вони мають широкий діапазон і поширюються по усьому світі, а переборювати їх важко".
Очікується також, що зміна клімату буде здійснювати неоднозначний вплив, у тому числі зменшення або збільшення масштабів і потенціалу поширення малярії в Африці і деякі переваги, такі, як зниження смертності від переохолодження.
"У цілому очікується, що ці вигоди будуть переважуватися негативними наслідками для здоров'я у випадку підвищення температур в усьому світі, особливо в країнах, що розвиваються,", – говориться в доповіді.
"Баланс позитивних і негативних факторів впливу на здоров'я буде мінятися в залежності від місця, – зазначено далі, – а також з часом, у міру подальшого підвищення температур. Надзвичайно важливі будуть фактори, що безпосередньо впливають на здоров'я населення, у тому числі освіта, охорона здоров'я, профілактичні заходи, інфраструктура і економічний розвиток".

ФАКТОРИ НАЙБІЛЬШОГО РИЗИКУ
На думку ВООЗ, найбільшому ризикові піддаються жителі держав, що розвиваються, розташованих на невеликих островах, жителі гірських районів, регіонів з дефіцитом води, мегаполісів у країнах, що розвиваються, (особливо міст азіатської мегадельти) і люди, що належать до числа незаможних і не мають доступу до медичного обслуговування.
"Оскільки зміна клімату вже в якомусь ступені неминуча, – указав Хайманн, – необхідно зміцнювати системи охорони здоров'я, щоб захистити здоров'я населення від відповідних факторів ризику".
Зміцнення систем охорони здоров'я припускає більший ухил на екологічні і соціально-економічні детермінанти ризику для здоров'я і вже проведені заходи в галузі охорони здоров'я, такі, як охорона навколишнього середовища, епідеміологічний нагляд і реагування, заходи для охорони здоров'я в кризових ситуаціях.
Ці дії можуть бути підкріплені конкретними формами впливу при створенні систем раннього попередження про теплові хвилі і трансмісивні захворювання і підтримкою варіантів розвитку, що зміцнюють здоров'я, у таких галузях, як сільське і водне господарство.
"Здоров'я і навколишнє середовище тісно пов'язані, – зазначила Гербердінг. – Через цей зв'язок важливо також повною мірою враховувати потенційний вплив екологічних рішень на здоров'я".

Бюро міжнародних інформаційних програм Державного департаменту США. http://usinfo.state.gov


Категорія: Еко-дайджест | Переглядів: 1490 | Додав: em
Всього коментарів: 1
0
1) Kairi (30.10.2011 12:08) [Материал]
Nothing I could say would give you undue cderit for this story.

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Меню сайту
Форма входу

Пошук
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0