Четвер, 25.04.2024, 02:07
Ви увійшли як Гость | Група "Гости"Вітаю Вас Гость | RSS

       Запорізька міська екологічна громадська організація

                             



Головна » 2007 » Жовтень » 26 » Якою повинна бути якісна питна вода?
00:05
Якою повинна бути якісна питна вода?
Проблеми гiгiєни водопостачання зачiпають iнтереси дуже великого кола людей. Ця особливiсть визначається, передусім, тiєю роллю, що вода відіграє як незаперечний чинник оптимального перебігу фізіологічних процесів в організмі людини.
У середньому тiло людини на 65% складається з води. При цьому встановлено, що чим бiльш зрiлий органiзм, тим менше у ньому води.

Порiвняно невеликий дефiцит води в органiзмi може призвести до виникнення серйозних зрушень у стані здоров’я. Так, при втратi до 10% води вiдмiчаються рiзка слабкість, підвищена тривожнiсть, тремор кiнцiвок і цiлий ряд iнших патологiчних явищ. А втрата 20-22% води несумiсна з життям, насамперед тому, що процеси травлення, обмiну та синтезу речовин можуть відбуватися лише у водному середовищi.
У той же час, не зважаючи на винятково велику фiзiологiчну роль води, її витрати для задоволення питних потреб людини порiвняно незначні. Зокрема, в умовах помiрного клiмату, при вiдсутностi фiзичних навантажень людина втрачає, а отже, повинна споживати 1,5 л води на добу
Серед основних гігієнічних вимог, що пред’являються до питної води, слiд відзначити наступні:
– Вода повинна мати бездоганні органолептичні та фізичні якості;
– Вода повинна мати оптимальний хімічний склад;
– Вода не повинна погіршувати біологічну цінність їжі;
– Вода не повинна бути твердою;
– Вода не повинна вміщувати радіоактивні та токсичні хімічні речовини (не більше ГДК та ГДР);
– Вода не повинна вміщувати патогенні мікроорганізми.
Якi ж захворювання можуть виникати внаслідок споживання недоброякісної води? Серед них можна виділити:
– Інфекційні хвороби бактеріальної природи (доведена можливість передачі через воду таких кишкових iнфекцiй, як холера, черевний тиф, сальмонельоз, дизентерія, паратифи, а також бруцельоз, лептоспiроз, псевдотуберкульоз, чума та туляремія);
– Вірусні захворювання (через воду можуть передаватися такі вiрусні захворювання, як вiрусний гепатит (A), поліомієліт, адено-, рео- та ентеровiруснi інфекції);
– Протозойні інфекції (до їх числа, в першу чергу, відносять балантадiоз та амебну дизентерію);
– Гельмінтози (вода – один з провідних факторiв у патогенезi виникнення таких гельмiнтозів, як аскаридоз, дифiлоботрiоз, шистосомоз, лямблiоз, анкiлостомідоз тощо);
– Захворювання, що зумовлені хімічним складом води. До цієї групи відносяться:
1) захворювання, що виникають внаслідок споживання води, яка має високу або, навпаки, низьку твердість (висока твердiсть води зумовлює виникнення так званих «кам’яних захворювань» (сечокам’яна, нирковокам’яна, жовчокам’яна хвороби), а також подагри, натомість вода з низькою твердiстю сприяє виникненню сердцево-судинних захворювань та розвитку остеопоротичних змiн у кiстковій системi);
2) захворювання, зумовлені високим вмістом у воді речовин азотного походження (цiаноз, явища дихальної та серцевої недостатності, водно-нітратна метгемоглобінемія);
3) біогеохімічні ендемії (флюороз, карієс, молiбденовий артрит, борний ентерит) тощо.

Ксенія Тюрикова
Категорія: Еко-дайджест | Переглядів: 1438 | Додав: em
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Меню сайту
Форма входу

Пошук
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 2
Гостей: 2
Користувачів: 0