Понеділок, 29.04.2024, 17:56
Ви увійшли як Гость | Група "Гости"Вітаю Вас Гость | RSS

       Запорізька міська екологічна громадська організація

                             



Екологічна ситуація та управління ризиком

Головна » 2007 » Серпень » 29 » Верифікація двох вхідних баз даних для розрахунків
15:39
Верифікація двох вхідних баз даних для розрахунків
У відповідності до програми виходу з екологічної кризи міста Запоріжжя зменшення викидів стаціонарними джерелами промислових підприємств має призвести до поліпшення екологічної ситуації в місті Запоріжжя.

Було проведено верифікацію двох вхідних баз даних для розрахунків. Перша база даних зібрана з ГДВ промислових підприємств і віддзеркалює нинішній стан викидів від стаціонарних джерел. Друга база даних ураховує заходи по зменшенню викидів з програми виходу з екологічної кризи. Розрахунки провадилися за вмістом різнорідного пилу.

На малюнку 1 зображено розподілення неорганічного пилу, що містить двоокис кремнію більше 70 відсотків в долях ГДК при існуючому стані. Основним джерелом цього забруднення є ВАТ "Запорізький виробничий алюмінієвий комбінат". Лінії концентрацій перевищення ГДК виходять далеко за санітарно-захисну зону промислового майданчика. Центральну частину міста накрили лінії, які відображують концентрації пилу від 7-ми до 2-ох ГДК.

На малюнку 2 зображено розподілення неорганічного пилу, що містить двоокис кремнію більше 70 відсотків в долях ГДК після виконання заходів, передбачених програмою виходу з екологічної кризи м. Запоріжжя. Лінії концентрацій перевищуючих ГДК не виходять за санітарно-захисну зону промислового майданчика. Концентрації за санітарно-захисною зоною промислового майданчика не перевищують 0,5 ГДК.

Зі слів фахівців відділу екологічного контролю за атмосферним повітрям Держуправління на цей час ВАТ "Запорізький виробничий алюмінієвий комбінат" призупинив викиди з джерел, але модернізацію виробництва не провадить.

Фахівці КНВП "Екоцентр" провели аналіз кореляції даних вимірів забруднення атмосферного повітря лабораторією обласного центру з Гідрометеорології з розрахунком розсіювання від стаціонарних джерел викидів промислових підприємств у центрі міста.

На малюнку 3 наведена мапа міста з нанесеними на неї стаціонарними постами обласного центру з Гідрометеорології з позначенням їх номерів. На рисунку 4 відображено результат розрахунку розсіювання двоокису азоту від стаціонарних джерел викидів промислових підприємств. В центрі міста по розрахунках отримано перевищення ГДК до трьох разів.

На наведеній нижче діаграмі зображено результати вимірів забруднення атмосферного повітря лабораторією обласного центру з Гідрометеорології, отриманих з бази даних Центру моніторингу довкілля м. Запоріжжя.
Перевищення ГДК двоокису азоту на постах обласного центру з Гідрометеорології в центрі міста досягають трьох разів.

Розрахункові та фактичні дані збігаються, що дає підстави для подальшого використання розрахункових методів.


Категорія: Повітря | Переглядів: 562 | Додав: em
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Меню сайту
Форма входу

Пошук
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0