Понеділок, 29.04.2024, 18:00
Ви увійшли як Гость | Група "Гости"Вітаю Вас Гость | RSS

       Запорізька міська екологічна громадська організація

                             



Екологічна ситуація та управління ризиком

Головна » 2007 » Серпень » 29 » Проведення розрахунку розсіювання приземних концентрацій забруднюючих речовин від стаціонарних джерел викидів промислових підприємств
15:34
Проведення розрахунку розсіювання приземних концентрацій забруднюючих речовин від стаціонарних джерел викидів промислових підприємств
Було проведено розрахунки розсіювання приземних концентрацій забруднюючих речовин від стаціонарних джерел викидів промислових підприємств міста Запоріжжя в атмосферному повітрі за допомогою програмно-розрахункового модуля “ЕОЛ” та геоінформаційної аналітичної системи аналізу показників забруднення атмосферного повітря для подальшого використання результатів розрахунків при корегуванні програми виходу з екологічної кризи міста Запоріжжя та обласної природоохоронної програми.

Перед початком розрахунків фахівці КНВП "Екоцентр" провели оновлення бази даних джерел викидів промислових підприємств. Для цього в Державному управлінні охорони навколишнього природного середовища були взяті діючі нормативи викидів 15-ти промислових підприємств. Загальна кількість джерел викидів дорівнює 2585-ти.
Були використані дані по наступним промисловим підприємствам:
Таблиця

Оновлення картографічного матеріалу було проведено згідно з координатами джерел викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря, наведених в нормативних документах на викиди промислових підприємств.
Також оновленню були піддані параметри газопилової суміші кожного джерела викидів промислових підприємств.
На замовлення Держуправління охорони навколишнього природного середовища в Запорізькій області було проведено розрахунки розсіювання за наступними речовинами:
- сірковуглець;
- двоокис азоту;
- фенол;
- сірководень;
- фтористий водень.
Також в розрахунках було задіяно п'ятнадцять видів різноманітного пилу.

Перед проведенням розрахунків на план-схемі міста для підприємств забруднювачів були нанесені розраховані за санітарними нормами санітарно-захисні зони. Після нанесення санітарно-захисних зон з’ясувалося, що в санітарно-захисні зони промислових підприємств потрапляють житлові квартали, як приватного сектору, так і багатоповерхові забудови.
В зону впливу ВАТ "Запоріжвогнетрив" потрапляють квартали багатоповерхові забудови Заводського району м. Запоріжжя вулиць Глазунова, Історична, Орджонікідзе, приблизно 100 будинків.
Під час розрахунку по Шевченківському промисловому майданчику м. Запоріжжя в атмосферному повітрі було виявлено, що приземні концентрації речовини "Пил неорганічний, вміщуючий двоокис кремнію в % нижче 20" перевищують ГДК за межами санітарно-захисної зони ВАТ "Запорізький абразивний комбінат". Це відображено на рисунку 1.

Товста переривчаста лінія відображає санітарно-захисну зону ВАТ "Запорізький абразивний комбінат". Лінія, що перетинає її, позначає межу приземних концентрацій, що дорівнюють одиниці ГДК. Як видно з рисунку, крім того, що в санітарно-захисну зону потрапляють квартали приватної забудови, так ще ізолінія приземних концентрацій одиниці ГДК пилу поширюється за межи захисної зони.

В наведеній нижче таблиці наводиться перелік забруднюючих речовин, концентрації яких перевищили ГДК за межами санітарно-захисної зони при розрахунку розсіювання приземних концентрацій забруднюючих речовин від стаціонарних джерел викидів промислових підприємств по основному промисловому майданчику м. Запоріжжя. Також в таблиці вказані назви промислових підприємств, що вносять найбільший вклад в викиди перелічених забруднювачів, а також кількість джерел в викидах яких є ці речовини.
Таблиця
При розрахунку було виявлено, що спільні викиди семи найближчих до центру міста промислових підприємств утворюють концентрації перевищуючі ГДК.

На рисунку 2 відображені на план-схемі міста ізолінії приземних концентрацій двоокису азоту. На центральній частині міста розташовані ізолінії з концентраціями від 4 до 2.5 ГДК. Таке перевищення ГДК спостерігається в усіх лівобережних районах м. Запоріжжя.


Східна ситуація спостерігається і з сірководнем з тією різницею, що концентрації в 3 рази менші. Концентрації менші ГДК лише на Набережній магістралі та в Комунарівському районі (рисунок 3)


Стан з фтористим воднем нагадує ситуацію з сірководнем з тією різницею, що під його вплив підпадає менша територія міста, але з більшими концентраціями забруднювача.
Пил агломератно-доменного виробництва поширюється на центральній території міста з концентраціями 2-3 ГДК (рисунок 4)





Категорія: Повітря | Переглядів: 757 | Додав: em
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Меню сайту
Форма входу

Пошук
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0